Felső menü

Zsuzsi Kozmetika hivatalos weboldala

Vízért kiált a bőrünk: pótoljuk kívül, belül

Vízért kiált a bőrünk: pótoljuk kívül, belül

Nem sokan tartják be azt a kikötést, ami szerint napi szinten minimum 2-3 liter folyadékot meg kell inni ahhoz, hogy a test hidratáltsága ne csökkenjen. A nők bőre manapság épp ezért olyan száraz és vízhiányos.

Imádjuk a napot, főleg az idei nyáron, amikor is a változékony időjárás miatt kevés jutott belőle. Éppen ezért sokan amikor csak tehetik, kifekszenek a napra, nem törődve a káros UV-sugárzással, a bőr kiszáradásával, károsodásával. A meleg miatt  persze több folyadékot is kellene fogyasztani, ám valahogy ez gyakran elmarad.

Egyes elképzelések szerint testtömeg-kilogrammonként minimum 70 milliliter folyadékot kellene mindenkinek fogyasztania, amelyből 30 milliliternek tiszta víznek kell lennie. Ez például egy 60 kilogrammos embernél 1,8 litert jelent. Ez reggel 8 és este 18 óra között óránként 1,8 deciliter, nem egészen egy pohár víz, ami, akárhogy is vesszük, nem kivitelezhetetlen feladat. A maradék 40 millilitert pedig egyéb folyadékból: levesből, teából, kávéból, gyümölcsből, zöldségből és egyéb vízdús élelmiszerből nyerjük, ha eleget fogyasztunk belőlük. Aki sok folyadékot fogyaszt, számos pozitív hatást tapasztalhat magán: szinte kisöpri a szervezetéből a szennyező anyagokat, kevesebb lesz a pattanás, mitesszer, a narancsből is csökken, a bőre pedig szinte kivirul. A nők jelentős részének ma vízhiányos a bőre, ezt a kozmetikusok is jól tudják, és az újrahidratáló kezelések mellett mindannyian a sok folyadék fogyasztását javasolják.

Így van ezzel Lőrinczné Zsuzsi székesfehérvári kozmetikusmester is, aki szerint a nyár utáni szezonra már a napfény okozta károsodások mellékhatásaként is  kialakul a vízhiány a bőrben.


– Ezt sűrűn tapasztaljuk is, amikor a víztartalom-mérő készülékkel mérjük a páciensek bőrének hidratációját.  Meglehetősen alacsony értékeket olvashatunk le – hangsúlyozza. S hogy mit tehetünk még azon túl, hogy igenis elfogyasztjuk azt az óránkénti egy pohár vizet?
A kozmetikákban olyan gépi eljárásokat és anyagokat alkalmaznak és kombinálnak egymással, amelyek lépésről lépésre fejtik ki hatásukat, és érik el a kívánt eredményt.

–  Ilyen eljárás az iontoforézis-kezelés, amivel vízben oldott hatóanyagokat lehet a leghatékonyabban a bőrbe juttatni, az ionvándorlás elvén. Azután az ultrahangkezelés, amelynek segítségével nemcsak a vízben, hanem a zsírban oldott anyagokat is bejuttathatjuk a bőrbe, és még egy sejtszintű mikromasszázst is végzünk, amely fokozza a hatást – mondja a kozmetikusmester.

– A gépi kezelések leghatásosabb kiegészítő alapanyaga  a  hialuronsav, amely a  bőrünkben is jelenlévő anyag, az irha (a bőr középső rétege) kocsonyás alapállományát adja, és dominál a bőr vízmegkötő és vízmegtartó szerepében. Azonban ennek mennyisége a kor előrehaladtával, és a káros külső hatások következtében egyre csökken.

–  A kozmetikai gépi kezelések egymás utáni alkalmazásával, hialuronsavval, valamint a sok víz fogyasztásával  a bőr visszanyeri fiatalos elaszticitását és turgorát – mesél tapasztalatairól Lőrinczné Zsuzsi, aki szerint azonban nem csak az arcbőrön érdemes odafigyelni a vízhiányra:  – Ne feledkezzünk meg a száraz kezekről sem, ezeket szintén átmasszírozhatjuk hidratáló kézkrémmel vagy paraffinkezelésben részesítjük.

A bőr dehidratáltságáért a kevés fogyadék fogyasztásán és a sok napozáson túl más is okolható: a túl hosszú fürdőzés, a helytelen, vitaminban és ásványi anyagban szegény táplálkozás, a száraz levegő, a szeles időjárás, és néhány gyógyszer is, amelyek vízhajtó hatással rendelkeznek. Kerüljük azokat a kozmetikumokat is, amelyek vízelvonó alapanyagokat tartalmaznak: ilyen például a méz vagy a glicerin és  az alkohol.

Az otthoni pakolások is segíthetik a vízhiányos bőr regenerálódását, de csak a bőr felszínén, ugyanis a hatóanyagok mélyre juttatásához a kozmetikus gépei szükségesek. De azért íme néhány tipp: joghurtba vagy tejszínbe keverjünk banánt, sárgadinnyét, sárgabarackot vagy narancsot, esetleg uborkát, majd pépesítsük. Ha túl folyós, kössük meg kicsit rizsliszttel. Az acra kent vastag krémre helyezzünk fóliát, hogy az üveghatás szindróma érvényesülhessen, a meleg hatására megnyíljanak a pórusok, amelyeken a hatóanyagok bejuthatnak a bőrbe. Húsz perc, fél óra után mossuk le!

Szerző: S. Töttő Rita