Felső menü

Zsuzsi Kozmetika hivatalos weboldala

Már a férfiak előtt is megnyílt a kozmetika

Már a férfiak előtt is megnyílt a kozmetika

Székesfehérvár – Tény, a férfiak később ráncosodnak, mint a nők, viszont tévhit, hogy nincs szükségük arcápolásra. A férfikozmetikai kezelések és lehetőségek tárháza egyre szélesedik nálunk is.


Míg a ’80-as években a férfiak bőrápolása kimerült a borotválkozásban,  addig ma már külön iparág épült a férfiak szépítkezésére is. S míg régebben a kozmetikák szűk férfi vendégköre mindössze a hölgyvendégek problémás bőrű férjeiből, barátaiból és kamaszkorú fiatal gyerekeiből tevődött össze, addigra ma már megjelent az öntudatos, külsejére sokat adó, igényes (és önálló) férfi a piacon.

Férfi kezelés - arcbőrkezelés

–  Kifejezetten férfi kozmetikák is nyíltak az utóbbi időben – árulja el Lőrinczné Buzás Zsuzsanna kozmetikus, aki maga is sok férfi arcbőrét tette már rendbe az elmúlt években.  Nem véletlenül, hiszen a médiában és az álláspiacon egyaránt egyre nagyobb jelentőséget kap a jó megjelenés, amelynek elengedhetetlen része az ápolt arcbőr.
És hogy hogy érzik magukat a férfiak a bőrükben? Egy nemzetközi közvélemény kutatás eredményei szerint a férfiak nagy része még mindig feminin (női) dolognak tartja a bőrápolást, pedig a férfiak bőre is érzékeny, és ők is különböző bőrproblémákkal küzdenek. Ilyenek a benőtt szőrszálak, a bőrszárazság, bőrpír, húzódó, feszülő bőr, valamint a fiatal és idősebb korban egyaránt jellemző a pattanásos bőr. Ráadásul további problémákat okoz a napi borotválkozás is. A külső környezeti hatások és az életmód a férfiak bőrén is otthagyja nyomait. A sportolás közbeni izzadás, a szappanos mosakodás, az alkohol, a helytelen táplálkozás, a nem megfelelő bőrtisztítás, a dohányzás, valamint az iskolai, munkahelyi stressz mind befolyásoló tényezők. Ezek hatására a bőr pirossá, érzékennyé válhat, és a ráncok is hamarabb megjelennek. Egy valami azonban még nem változott a magyar férfiak körében: nehezen beszélnek bőrproblémáikról.
– Mindennek ellenére a férfiak mázlisták, hiszen a bőrük kollagén tartalma elasztikusabb és vastagabb, mint a hölgyeké.  Ez teszi lehetővé, hogy később ráncosodnak, mert bőrük vízmegkötő képessége jó – magyarázza Zsuzsa, aki szerint jellemző még, hogy arcbőrük vegyes vagy zsíros típusú, pórusaik pedig tágabbak és így hajlamosabbak a fekete komedók kialakulására.
–  A bőr irha rétegében található rostok az uraknál párhuzamosak, ezért kisebb az esély a cellulit kialakulására – mondja a kozmetikus  másik keserédes igazságot.  – A borotválkozás azonban nem tesz jót, hiszen roncsolja a hidrolipid réteget, amely a bőr természetes védelmét biztosítja.  Természetesen a férfi hormonok is befolyásolják a bőr állapotát. A tesztoszteron hormon az oka, hogy zsírosabb  és szőrös a férfi  bőre. A férfi arckezelések szisztémája, az alkalmazott kozmetikumok ezért  teljesen mások, mint a nők esetében. Korosztályok szerint is változó hogy milyen ápolás szükséges – hangsúlyozza a kozmetikus. A  fiatalok a bőrtisztítást igénylik,  a harminc felettiek inkább a  hidratáló bőrfeszesítő kezeléseket.